Kapilarni efekat

Kapilarni efekat je mehanizam transporta tečnosti kroz uske cevčice, bez uspostavljanja razlike pritisaka na krajevima cevčice.

Adhezija, uz pomoć površinskog napona, uzrokuje da se voda penje uz staklene zidove suda u kojem se voda nalazi.

Pošto se podizanju tečnosti suprotstavlja gravitacija, tečnost će ubrzo prestati da se penje, osim ako je u pitanju izuzetno tanka cevčica – kapilara.

Težina izdignute tečnosti, u slučaju kapilare, je izuzetno mala i može da savlada sile adhezije i površinskog napona tek kada se formira veoma visok stub tečnosti. Transport tečnosti se odvija bez razlike u pritiscima na krajevima kapilare. Ovakav vid transporta tečnosti se naziva kapilarni efekat.

Kardiovaskularni sistem

Najmanji krvni sudovi u organizmu se zovu kapilari, upravo zbog toga što glavni mehanizam transporta krvi kroz kardiovaskularni sistem, predstavlja kapilarni efekat. Kada bi se “raspetljali” svi krvni sudovi u ljudskom organizmu i od njih načinila jedinstvena cevčica, nadovezivanjem, njena dužina bi iznosila 180.000km!!! Dovoljno da se više od četiri puta obmota zemaljska kugla. Progurati tečnost (krv) kroz ovako dugačku cevčicu predstavlja ogroman izazov, uzevši u obzir otpore koji se pri tom javljaju (trenje sa zidovima krvnih sudova, viskoznost krvi itd). Kada bi krv kroz kardiovaskularni sistem morala prolaziti pod pritiskom, srce bi imalo dimenzije kuće, a krvni sudovi najbliži srcu bi morali biti od debelog čelika. Priroda je iskoristila kapilarni efekat kao osnovni mehanizam transporta krvi kroz kardiovaskularni sistem. Na taj način nije neophodno da srce pumpa krv kroz ceo sistem, već samo kroz arterijski deo, do prvih kapilara, odakle krv nastavlja da se kreće kapilarnim efektom.

Transport vode kroz stablo drveta

Da bi stanari na višim spratovima imali normalan pritisak vode, u prizemlju viših zgrada se instaliraju podstanice, odnosno pumpe, koje imaju zadatak da podignu pritisak dovoljno, kako bi voda doprla do svih spratova. Kako taj problem rešava visoko drvo? Uzane cevčice – ksilem, koje prenose vodu od korena do grana i lišća ostvaruju kapilarni efekat sa vodom, te potpomažu njen transport u visinu, kapilarnim putem.