Termodinamička ravnoteža

Sistem (telo) se nalazi u termodinamičkoj ravnoteži, ako je količina toplote koju primi od okoline u jedinici vremena, jednaka količini toplote koju emituje u okolinu.

Bitna karakteristika ovog stanja je da sistem tokom vremena ne menja temperaturu. Svi predmeti u prostoriji, u kojoj dovoljno dugo vlada konstantna temperatura, nalaze se takođe na toj temperaturi. Pa ipak, ako rukom dodirnemo drvenu ploču stola a zatim metalnu nogu tog istog stola, učiniće nam se da je metalna noga hladnija, odnosno da se nalazi na nižoj temperaturi. Naša koža ne registruje temperaturu, već kojom brzinom gubimo toplotu (ili je dobijamo ako dodirnemo nešto vruće). Pošto metal bolje provodi toplotu od drveta, čini nam se da je metalna noga hladnija od drvene ploče stola, jer dodirivanjem metala brže gubimo toplotu.

Održavanje konstantne temperature tela (36,7 oC) je omogućeno ujednačavanjem količine toplote koju organizam proizvede i količine toplote koju izgubi, u jedinici vremena. Tako se leti oblačimo lakše, da bismo pospešili hlađenje, ili se rahlađujemo kupanjem i sl. Zimi je neophodno sprečiti prekomerni gubitak toplote, što se postiže oblačenjem odeće koja zadržava toplotu tela (slabo provodi toplotu).